9 Temmuz 2015 Perşembe

Temel liseler de ders saati nasıl olacak?



Temel liseler de toplam ders saati ne kadar olacak?
Temel Lise nedir? Dershane ismi kaldırılarak bunun yerine Temel lise diye adlandırılarak eğitim birimine dönüşmüştür.

Temel Lisenin eğitim sistemi

Temel liselere gitmek isteyen öğrencilerin ortaokul ve imam hatip 9.sınıfa yeni başlayacak öğrenciler temel liseye başvurabilirler. Birde Temel liselerde Müfredat ve ders programları nasıl olacak birazda ona değineyim.
Devlet okullarına karşın bakarsak haftanın 7 günü boyunca temel liseler eğitim vermektedirler.
Hafta sonlarında etüt merkezi yani bir nevi özel ders verilmektedir öğrencilere buda onların merak ve hırslanma duygusu gelişir. Teşvik için ise minimum sınıf sayısı ise 12 kişidir. Öğretmenler
öğrencilerine daha fazla vakit ayırma fırsatı buluyor. Temel lise ile devlet lisesinden alınan diploma aynıdır

Temel Liseler ’in avantajları nelerdir?
Devlet liselerine bakaraktan standart 35 saat ders vermektedirler tabii ki buna etüt ve özel dersler girilince 60 saate kadar çıkmaktadır. Devlet liselerinde öğrenciler tek tip kıyafet giyerken temel liseler de ise serbest kıyafet uygulaması yapılmaktadır. Temel liselerde aktivite çoktur mesela yüzme havuzları, yabancı dil dersleri, yemekhane, Müzik odası ve laboratuar, kütüphaneler bulunmaktadır.
Temel lise eğitim öğretimi tam 4 yıl sürmektedir. Diyelim ki siz devlet okulunda kaldınız herhangi bir dersten temel liseye nakil yapmak istiyorsanız okul sizi sınıfta bırakırsa temel liseye geçiş hakkınız yoktur. Her sınıfa %30 derece sınırlaması. Temel liselere birazda maddi açıdan bakarsak sektörün genelinde 5 bin ila 20bin TL arasında değişmektedir. Öğrencileri sabahçı ve öğlenci diye 2 gruba ayrılmaktadır. Temel liselerde eğitime başladınız ve beğenmediyseniz yani verim alamıyorsanız meslek liselerine geçiş kesinlikle olmayacaktır. Anadolu liselerine veya çok programlı Anadolu liselerine geçişlerde sorun yaşanmaz. Temel liseler de akıllı öğrenme sistemi vardır. Temel liseler de her ay bir deneme sınavı olmaktadır ve buda öğrencilerin seviyelerini belirlemektedir fazla kaynak olduğundan dolayı da öğrenciler diğer değişik soru tiplerini görmektedirler. Temel liselere de artık M.E.B bakacaktır. Temel liselerde güvenlik ve disiplin çok önemlidir.Toplam ders saati 60 saat olacaktır bütün dersler görülecektir sosyal etkinliklere de katılmak isterse öğrenci katılabilir.
Türkçe, Türk edebiyatı, Dil anlatım

Matematik, Geometri

Fizik, Kimya, Biyoloji

Tarih, Coğrafya, Yabancı dil dersleri verilecektir.

Temel lise standartları nelerdir?

   

Temel Lise Standartları
 Dershane adı artık efsane oldu. Bunun yerine temel lise adı getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) temel liselere yeni standartlar getirdi. Yürürlüğe giren yeni yönerge ise okul binasının alan dışında genişliği en az 4 metre olacak şekilde bahçe olması şarttır.  Yüzme havuzları, kapalı spor salonları, ibadethane gibi zorunlu değildir öğrencilerin ve velilerin isteklerine bağlı kalmıştır. Aynı binada birden çok temel lise açılmak istenirse her temel lise için ayrı ayrı dosya oluşturulmalıdır yoksa karışıklığa uğramaktadır.

Temel liselerde yeni standartlar şunlardır:
1) temel lise fiziki standartları (yani dış görünüş)

2) temel lisenin yönetim ve işletme standartları

3) temel liselerde eğitim ve öğretim zamanları

4) temel liselerde gerekli hizmetler

Olmak üzere 4 tane grubumuz vardır. Bunların hepsini temel lise tabi tutulmuştur.

Bir dershanenin okul olabilmesi için gerekli şartlar:
Lavobatuvar ve  bahçe 60 m2 olması ve bunun yanında spor kompleksinin de olması gereklidir. 4 dersliği bulunan eski adıyla dershane olan temel liselere dönüşebileceklerdir. Dershanelerin temel lise olabilmeleri için müstakil bir binaya ihtiyaçları yoktur. Temel liselere bina nakillerine kesinlikle izin verilmektedir.

Temel lise olabilmeleri için asgari şartlar:
Temel Lise olacak binanın 100m çapında ki içer kısmında içki yasak, müstakil bir yani kendine ait bina olacak, asgari olarak 250m2 bahçesi olacak. Böyle bir bina varsa dershaneden temel liseye dönüşmeye hak kazanacaktır. Bu alan kadar bahçesi yoksa temel liseye dönüşememektedir. Temel liselere erken başvuru yapan daha avantajlı olacaktır. Teşvik için temel liseler indirimler yapmaktadırlar. Temel liselerde sabahçı ve öğlenci kategorilerimizde vardır. Öğrenciler isteklerine göre seçme hakkı vardır kendileri seçtikleri büyük bir hevesle geleceklerdir. Temel Liseler devlet okullarına ve müfredata göre çalışacaklardır. Sistemden dışarı çıkamazlar yasaktır. Temel liselerde de devamsızlık ve not sistemi olacaktır. Tüm öğretmenler temel lisede aynı miktar maaş alacaklardır devlet liselerde ki gibi ayrı maaşlar olmayacaktır. Temel liseler de kontenjan sayısı maximum 30 olduğu için kontenjan sayısını geçmiyecektir.
Temel Liseler de hafta sonu öğrencinin yapamadığı soru veya anlamadığı konu varsa özel ders verilmektedir.(vali izniyle) Pazar günleri ise hiçbir temel lisede eğitim öğretim görülmeyecektir devlet liselerinde olduğu gibi. Hiçbir temel lise kendi öğrencileri dışında ders ve kurs verilmeyecektir misafir öğrenci olsa bile. Temel lise açabilmesi için diğer bir gerekli asgari husus ise sınıf mevcudunun yani bir sınıfın minimum 12 kişi olması gerekmektedir 11 kişi bile olsa temel lise açamaz. 3 yıl içerisinde eğer teşvik kullanmadıysalar temel liseyi kapatarak normal ticari faaliyet işi yaparak devam edebilir.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

TEMEL LİSE HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Dershanelerin temel liseye dönüşmesi ile velilerin akıllarına temel liseler ile ilgili bir çok soru takıldı. Ücretler, eğitim seviyesi, sınıf mevcudu sistemleri... gibi bir çok soru velilerin akıllarını karıştırdı. İlk önce temel liselerin avantajlarından bahsedelim:
Gereksiz ders yoğunluğu olmayacak. Öğrenciler isterlerse üniversite sınavında işlerine yaramayacak dersleri uzaktan eğitim şeklinde alabilecek ve böylece okul zamanını almayacak.
Direkt üniversite sınavı odaklı bir eğitim sistemi var.
Eğitim seviyesi Anadolu liseleri ile aynı statüde yer alacak.
Hem okul hem dershane sistemi birlikte olmasıyla öğrenci birebir çalışma ve bireysel soru çözümlerine daha fazla vakit ayırabilecek.
Sınıf mevcutlarının an olması öğrencilerin daha iyi şartlarda ders dinleme olanağı sağlıyor.
Akıllı eğitim araçları ile birlikte “Akıllı Öğrenme Modeli” eğitim verilecek.            
Bunun gibi avantajlar dershane fiyatına olunca normal olarak özel okullar öğrenci kaybetme telaşına düşüyor, hatta devlet okullarından dahi temel üniversiteye gitmek istediği için liselere geçiş yapan öğrenciler var.
Veliler ise hem öğrenciye verilecek olan eğitimi hem de  bu temel liselerin ücretlerini merak ediyorlar. Müfredat dağılımı ve verilecek dersler ile Anadolu liseleriyle aynı değerde yer alacak ve eğitim kalitesi de özel okulları aratmayacak. Okul sistemiyle birlikte aynı zamanda dershane sistemiyle de ilerlenecek. Okul sonrası etütler, hafta sonları ek dersler eski dershanecilik sistemi aynen devam edecek fakat okuduğu temel lisede olduğu için öğrenci, yollarda zamanını harcamayarak, maddi ve manevi sıkıntılara girmeyecek ve kendini derslere daha iyi ve verimli hazırlayacak. Ücretleri ise şu anda piyasa geneli 5 bin ile 15 bin TL arasında değişmekte.  Devlet ise ek olarak 3 bin TL teşvik veriyor fakat herkese değil. Devlet teşviki almak isteyenler veli tarafından doldurulan başvuru formu ile puanlandırılacaklar. Öğrencinin önceki yılda başarı puanı, ailenin aylık geliri vb... durumlar puanları etkileyecektir. Devlet teşviki tüm öğrenim hayatı boyunca verilecektir fakat öğrenci sınıf tekrarı yaptığı halde teşvik hakkını kaybetmiş olur.

Temel liseye kayıt yaptırmak isteyenler, ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş olması gerekli ve liseye geçiş hakkı kazanmış olmalı. Eğer bu şartlar uyuyorsa hiç bir sınava tabii tutulmaksızın direkt kayıtlarını yaptırabilirler. Eğer lisede okuyan bir öğrenci nakil kaydını temel liseye aldırmak isterse direkt naklini aldırabilirler.